Steengoede herenzaken

November = prostaatkankermaand2020 01 29 Herenzaken thijs van de Vinne
In het kader van Novembermaand, prostaatkankermaand is er een bijeenkomst georganiseerd door Toon Hermans Huis in Venlo. Een dag voor mannen die kanker hebben of hebben gehad. Het is een echte mannendag met ‘Steengoede Herenzaken’. Hieronder lees je hoe Thijs van de Vinne deze dag ervaren heeft.

“Voor mij was dit de eerste kennismaking van deze bijeenkomsten. Ik had, buiten het lotgenotencontact, verder geen verwachtingen. Ik liet het maar op mij afkomen. Bij binnenkomst zag ik enkele bekende gezichten welke ik ook tref bij de ‘Stoere Soep’. Verder een mooi gedekte tafel die uitnodigend werkte om plaats te nemen. We zaten aan tafel met 6 mannen met een rugzakje in de vorm van kanker. Wat me dan opvalt, buiten enkele afmeldingen, is de geringe opkomst. Als ik let op het aantal gastdames en heren is er een één-op-één-verhouding.
Tijdens de introductie door een van de gastdames werd aangeven dat in oktober (borstkankermaand) een soortgelijke dag werd georganiseerd waarbij 35 dames aanwezig zijn geweest. Naar mijn beleving een groot verschil waar later in de middag in de vorm van een presentatie op teruggekomen wordt.

Jocus museum
Na een goed verzorgd, lekker chinees etentje (hoeraatje voor de keuken) werd aangekondigd dat we deze middag een bezoek gaan brengen aan het Jocus Museum. Locatie niet ver gelegen van het Toon Hermans Huis. Op naar het Jocus Museum.
Na een welkom en een bezoek aan het auditorium (filmbeelden ‘Venlose Boerebroelof’) werden we vakkundig en met veel plezier rondgeleid door de diverse tijdsbeelden en tradities van de ‘Vastelaovend’.
Een van de pronkstukken is een originele dokterskoets uit de 19e eeuw, eigendom van Jocus. Verder de 'De Schellenbaum’, het verenigingsteken van Jocus.
Ik heb dit als Venlonaar en niet-carnavalsvierder, als erg interessant en leuk ervaren. Chapeau Jocus. Een aanrader dit te gaan bekijken.
Weer terug in het Toon Hermans Huis werd er onder het genot van koffie en koekjes even nagepraat.

Familieopstelling
Daarna was het tijd voor de presentatie van Wilbert Rutten (Systemisch coach).
Door middel van opstellingen geeft Wilbert een inzicht in je familiesysteem. Onbalans kan voor veel onrust zorgen. Tijdens een opstelling kan deze onbalans zichtbaar worden. Het doel hierbij is om je inzicht te geven in je eigen familiesysteem. Dat je tevreden wordt met wie je bent en wat je hebt. Zoals eerder aangegeven werd er nu ook ingegaan op de grote verschillen in bezoekersaantallen van mannen en vrouwen. Ik zal hier verder niet over uitweiden maar het blijkt dat er duidelijke verschillen zijn in denken, doen en gevoelszaken. Naar mijn mening zijn mannen toch meer voor de stoere soep. Ik hoop natuurlijk wel dat we in een volgende bijeenkomst met iets meer mannen aanwezig zijn. Lotgenotencontact vind ik persoonlijk een boeiende factor.
Tot slot kan ik aangeven, dat ik deze middag als prettig heb ervaren met afwisselende programma's.
Een woord van dank gaat hierbij dan ook uit naar het Toon Hermans Huis met alle aanwezige gastdames en -heren en de mannen met een rugzakje. Een geslaagde heren-verwendag”.