Stoere soep (alleen voor mannen)

Zo werd de soep geboren….2019 Stoere Soep 11
Een aantal jaren geleden kwam ik op een maandagmiddag in gesprek met een nieuwe gast die een jaar daarvoor afscheid had moeten nemen van zijn vrouw. Gebogen door de last op zijn schouders kwam hij schuifelend binnen. Zijn dochter ondersteunde hem. Het was een voor hem een verdrietig en emotioneel gesprek. Omdat ik hem zo niet wilde laten gaan vroeg ik hem aan het eind van het gesprek om mij een leuke anekdote over zijn vrouw te vertellen. Met een glimlach op zijn gezicht ging hij op het puntje van zijn stoel zitten en begon te vertellen over de mooie en leuke dingen die hij met zijn vrouw had meegemaakt. Toen hij met een stevige handdruk, rechtop staand en met diezelfde glimlach om zijn mond afscheid nam zei hij tegen mij: Dat moet je er inhouden, dat van die anekdote…
De stoere soep was toen snel geboren. Ik had iemand in zijn diepste verdriet meegemaakt maar ook tijdens zijn poging weer een eerste lichtstraaltje te zien.

Maatjes
In Annie had ik snel mijn maatje gevonden en we gingen aan de slag.
Annie is een kei in koken, ingrediënten en vooral lekker soep maken, terwijl ik het eerder van letters en woorden moet hebben. Het recept voor de stoere soep nam langzaam vorm aan. Er werden placemats en mesjes gekocht. Annie knutselde aan het recept en de ingrediënten, ik zocht een verhaal met een moraal en maakte tekstkaartjes om tijdens de gesprekken te gebruiken.
De eerste heren werd gevraagd wat hun verwachtingen waren. Dit waren de belangrijkste zaken: Lekkere soep, geen zweverige gedichten en een goede mop horen we graag. Verdriet en tranen werden niet benoemd.
De heren die als gast aanschuiven worden aan het werk gezet. Wassen, schillen en snijden van de groentes. Onder hilarisch gemopper gaan ze aan het werk. Niet zelden ontstaat er een competitie over wie de knoflook het fijnste kan snijden en de wortels in de mooiste blokjes. Zelfs tijdens het soep eten worden champignons en prei onder de loep genomen of ze voldoen aan het gevraagde formaat. Annies instructies zijn heilig!

Lachen en huilen mag!
Als ik terugkijken op de afgelopen jaren mag ik denk ik namens Annie zeggen dat ondanks dat er bepaalde ingrediënten niet benoemd zijn, ze toch in de soep van het leven zitten. Verdriet en tranen schuilen onder de stoere soep en het stevige verhaal. En om de mop wordt zo hard gelachten dat de tranen over de wangen rollen. En zeg jij dan maar eens of het van verdriet of plezier is.
Dat de formule werkt, daar kunnen we kort over zijn: zolang we stoelen bij moeten sjouwen en water bij de soep moeten doen, is de Stoere Soep een activiteit die niet meer weg te denken is binnen ons huis.

Monique (gastvrouw)